Agregati Honda, GenSet in Fogo

Agregati znajo biti naše najljubše naprave v časih, ko zmanjka elektrike, mi pa jo prav takrat potrebujemo. Prihajajo v različnih velikostih kar vpliva tudi na njihovo moč. Obstajajo majhni prenosni agregati,  ki so dovolj močni, da poskrbijo za napajanje električnih orodij. Obstajajo pa tudi večji, ki merijo več metrov. Od različnih ponudnikov, lahko pri nas najdete agregate znamk  Honda. GenSet ter Fogo.


 

Če se še spomnite lanske zime 2014, zaradi katere so določena naselja zaradi žledoloma ostala brez elektrike, Slovenija pa ni niti pomislila na to, da bi tem naseljem priskrbela generatorje. Določeni trgovci, so v tem videli priložnost in so se njihovi agregati nesramno podražili. Da se v prihodnje izognete takim nevšečnostim, si lahko predhodno kupite agregat, po primerni ceni. V primeru ponovnega žledoloma ali druge katastrofe, pa ste lahko mirni.

Agregati pa niso samo koristni za domove, vendar tudi za delo. Ko recimo uporabljamo več težjih električnih orodij naenkrat, jih ni priporočljivo vtakniti v isti podaljšek, ki vodi do vtičnice v hiši, saj nam lahko v primeru slabe napeljave, v električni omarici izklopi varovalko, naprave pa prenehajo delati. Zato so v tem primeru priporočljivi agregati. Ob opravljanju dela lahko z agregati razporedimo obremenitve, ki jih ustvarjajo težka električna orodja.

agregati

Primerjava velikosti/teže, 15 kg proti 730 kg

Odvisno od velikosti agregata, ga imamo lahko na statični lokaciji, katera je lahko dostopna, ali pa ga prenašamo naokrog. Če imamo agregat v hiši je priporočljivo, da ne ustvarja dima, ter da je ta prostor dobro prezračen. Če ga imamo zunaj, pa je priporočljivo, da je dobro zaščiten proti vremenskim vplivom ali pa, da je dovolj lahek, da ga lahko prenašamo naokrog. V primeru, da potrebujemo več moči, so ti agregati večji, zato so tudi težji za prenašanje naokrog, ti agregati pa so lahko kar na prikolici, s tem izničimo njihovo težko prenašanje. Za generator je tudi zaželjeno, da ne ustvarja tak hrup, da se v okolici ne bi mogli normalno pogovarjati.