Orodje za domačo in profesionalno rabo

Vsakemu se doma kdaj pa kdaj zgodi, da potrebuje različno orodje oziroma stroje. Nekaterim se to zgodi bolj pogosteje, spet drugim redkeje. Zato si takšni ljudje takrat, ko kakršnokoli orodje potrebujejo, tudi želijo imeti pri roki. Velikokrat si lahko tako doma, če smo kupili kakšno novo pohištvo, tudi pomagamo z baterijskim oziroma akumulatorskim vrtalnikom. Baterijski vrtalnik so zelo primerni predvsem za vrtanje ali vijačenje različnih stvari. Če pogledamo delo kakšnega mizarja oziroma nekoga, ki izdeluje izdelke iz lesa, lahko vidimo, da brez tega dejansko ne more delati. Verjetno vas zanima zakaj ne more delati brez vrtalnika. Odgovor je zelo preprost. Vsak mizar se vsakodnevno srečuje z različnimi lesenimi izdelki, poleg tega pa mora velikokrat tudi delati na terenu, kjer nima elektrike. Takrat je baterijski vrtalnik prava rešitev. Baterijski vrtalnik potem takšnemu delavcu služi za vrtanje in vijačenje na terenu. Edina stvar, ki jo mora paziti je ta, da ima na vrtalniku polne baterije, saj se lahko zgodi tudi to, da potem na terenu ne more delati, ker je pred uporabo baterija, ki jo ima akumulatorski vrtalnik prazna. Takšna nevšečnost zagotovo ne bi bila po godu nobenemu, ki se pripravi za delo na terenu. Po navadi ima baterijski in akumulatorski vrtalnik dve ali celo tri dodatne baterije, ki se, takrat, ko se ena izprazni, preprosto zamenjajo. Tako lahko akumulatorski vrtalnik dela več ur skupaj in ni skrbi, da bi vam takrat, ko bi bili nekje na terenu zmanjkalo baterij.

Pa je lahko delati z akumulatorskim oziroma baterijskim vrtalnikom?
V bistvu lahko rečemo, da je delo z omenjenima orodjema povsem preprosto. Veliko je odvisno od teže vrtalnika. Ker imamo na izbiro zelo različne baterijske vrtalnike lahko izbiramo med lažjimi in težjimi vrtalniki. Glede tega katerega izbrati, je odvisno od narave dela. Če delate na višini si zagotovo želite takšen baterijski vrtalnik, ki je lažji, saj se z njim lažje na višini tudi gibljete. Težji akumulatorski vrtalnik je lahko bolj primeren za delo, ki poteka na tleh. Zelo pomemben podatek, ki nas zanima takrat, ko se odločimo za baterijski vrtalnik pa je zagotovo tudi kapaciteta baterije, hitrost obratov in moč vrtanja oziroma vijačenja. Za nakup kvalitetnih baterijskih in akumulatorskih vrtalnikov pa se lahko obrnete na podjetje Metal Mikulić, ki vam v svoji ponudbi nudi različno akumulatorsko orodje priznanih svetovnih proizvajalcev, med katerimi vam je najbolj znan zagotovo proizvajalec Hitachi. Akumulatorski vrtalnik Hitachi je zagotovo eden izmed boljših vrtalnikov na trgu, ravno tako pa to velja tudi za baterijski vrtalnik omenjenega proizvajalca.

Verjetno vas zanimajo tudi tehnične lastnosti, ki jo ima akumulatorski vrtalnik Hitachi. Pa si najprej poglejmo akumulatorski vrtalnik – vijačnik Hitachi model DS18DSL. Ta akumulatorski vrtalnik pa ima sledeče tehnične lastnosti. Napajanje, ki ga ima ta model vrtalnika je 18V/3,0 Ah z vrtilnim momentom kar 45/73 Nm. Število vrtljajev brez obremenitve pa je 0-400/1.400 min-1. S tem akumulatorskim vrtalnikom lahko vrtate v jeklo s kar 13 mm svedrom in 36 mm svedrom v les. Kakšna je njegova teža? Teža pa je le neverjetnih 1,8 kg kar je zelo malo za takšno napravo.

Naj pa vam na kratko naštejem tudi lastnosti, ki jih ima baterijski vrtalnik Hitachi DS10DFL – TA. Lastnosti, ki jih ima omenjeni baterijski vrtalnik pa so sledeče. Napajanje ima 12V/1,5 Ah za katerega skrb Li – ion baterija. Vrtilni moment ima 22 Nm. Maksimalno število vrtljajev brez obremenitve pa je 0 – 300/1.300 min-1. Če želite z njim vrtati v jeklo potem vedite, da je maksimalen premer vrtanja v jeklo 10 mm in pa 21 mm vrtanja v les. Zelo impresivna pa je tudi njegova teža, ki znaša le 1 kg. Za delo na višini je zelo primeren, seveda le pod pogojem, da je njegova moč dovolj visoka za delo, ki ga opravljate.