Zakaj imeti agregat?

Ljudje smo se s razvojem tehnologije razvadili. Preprosto ne znamo več živeti brez določenih dobrih, na primer elektrike. Vendar pa se lahko zgodi da kdaj ostanemo brez nje oz. da je sploh nimamo.
Tukaj nam prav pridejo agregati. Če se odločimo za nakup agregata moramo najprej vedeti za kaj ga potrebujemo. Agregati ki delujejo 5 minut z močjo 500 W so drugačni kot agregati ki jih rabimo 30 minut in nam morajo dajati 2000 W. Za kratke izpade električne napetosti nam pomagajo sistemi za brezprekinitveno napajanje (UPS). Sam problem UPS-ov pa je da ko se energija v akumulatorji sprazni sam UPS ugasne. tukaj pa pridejo v poštev agregati.

Najpreprostejši agregat je tak, ki proizvaja elektriko s pomočjo mehanske sile (npr. dinamo na kolesu). Vendar je dandanes to premalo za kakršnokoli rabo, zato uporabljamo drugačne vire, na primer različne motorje. Klasičen domač agregat ima dvotakten motor, kar daje moč nekje od 600 W do 1000 W. Na papirju se to sliši veliko, vendar v resnici to zadostuje le toliko da nam v hiši še delujejo luči in mogoče še kakšna stvar, ki ne rabi ogromno W za delovanje.
Vendar pazite da ne bo agregat vklopljen predolgo, saj je gorivo ki ga agregat potrebuje za delovanje dejansko dražji kot elektrika.